Τεχνολογία

Η Technohouse ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 1980 παράλληλα με την αδελφή εταιρεία Helit, την πρώτη στην Κύπρο βιομηχανία κατασκευής λυομένων επίπλων γραφείου. Ήταν και η εταιρεία που πρώτη εισήξε από την Ολλανδία στην Κυπριακή αγορά το λάμινεϊτ, πολύ πριν το κατασκευάσουν οι Δασικές Βιομηχανίες, καθώς και τα πρώτα εξειδικευμένα μηχανήματα επεξεργασίας του. Παράλληλα, πρώτη εισήξε επίσης από την Ολλανδία και το γνωστό TRESPA, το οποίο αρχικά χρησιμοποίησε στην βιομηχανία επίπλων γραφείου. Το TRESPA χρησιμοποιείται ακόμη στην Κύπρο κυρίως για εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων, όμως το ψηλό του κόστος περιορίζει την έκταση χρήσης του.

Το 1983 οι εργασίες επεκτάθηκαν στην προκατασκευή μικρών κατοικιών με την εμπορική επωνυμία Technohouse, κυρίως για εξοχικά, επειδή η αγορά, τότε, δεν ήταν ώριμη για να δεχτεί νέες μεθόδους ανέγερσης για μόνιμες κατοικίες. Τα εξοχικά αυτά είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα που δεν χρειάζονται πολεοδομική άδεια για την εγκατάσταση τους.

Το μεγάλο τεχνολογικό άλμα για την Technohouse έγινε το 1999 με την ίδρυση της αδελφικής εταιρείας Cyprocat Marine Industries Ltd, κατασκευάστριας μεγάλων Power Catamaran, σκαφών ανοιχτής θαλάσσης με δύο πλωτήρες και δύο μηχανές. Τα, γνωστά στους φίλους του είδους, CyproCat. Πρόκειτα βασικά για γιωτ σε μέγεθος κατοικίας τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως “σπίτια υπό συνεχή… σεισμο” αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν τρικυμιώδεις συνθήκες πέραν των 6 μποφώρ με εκπληκτική σταθερότητα, ενώ έχουν επίσης το πλεονέκτημα, ως εκ της κατασκευής τους, να είναι κυριολεκτικά αβύθιστα. Το CyproCat είναι, ίσως, η πλέον τεχνολογικά εξελιγμένη κατασκευή που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Οι κατά πολύ ψηλότερες κατασκευαστικές  απαιτήσεις των  CyproCat μέσα στις θαλάσσιες συνθήκες, το νερό, την αλμύρα και τις οξειδώσεις, απoτέλεσαν χρυσή τεχνολογική εμπειρία για την κατασκευή των Technohouse, στις πολύ ηπιότερες συνθήκες της ξηράς. Επίσης, νέα υλικά ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες της θάλασσας (όπως το MGO και  η ξυλεία εμποτισμένη με χαλκό) αντικατέστησαν τη χρήση γυψοσανίδων, OSB και άλλων υλικών ευάλωτων στις υγρασίες, τη μούχλα  την οξείδωση και τη φωτιά.

Η τεχνολογία Technohouse βασίζεται στο δικό της σύστημα κατασκευής της οικοδομής, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτη συνοχή και μεγάλη ταχύτητα ανέγερσης. Για παράδειγμα, το κέλυφος (τοίχοι, πατώματα, στέγη) ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έξι εβδομάδες για ένα σπίτι 200 τ.μ. Η τοιχοποιία του κτιρίου κατασκευάζεται με σκελετό από σουηδική ξυλεία εμποτισμένη με χαλκούχο συντηρητικό εγκεκριμμένο ως απόλυτα ασφαλές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο οι εξωτερικές όσο και η εσωτερικές επιφάνειες της τοιχοποιίας αλλά και των ταβανιών καλύπτονται με MGO ενώ στο ενδιάμεσο κενό τποθετείται ηχομονωτικός και θερμομονωτικός πετροβάμβακας. Στο μεταξύ έχει ήδη κατασκευαστεί η βάση του κτιρίου (πεδιλόπλακα) στο οικόπεδο μαζί με τις κάθετες μεταλλικές κολώνες υποστήριξης. Η Technohouse δεν χρησιμοποιεί μεταλλικά στελέχη οριζόντια για να αποφεύγονται οι συστολές/διαστολές του μετάλλου, που με τις κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο δημιουργούν προβλήματα συνοχής στην τοιχοποιία, ακόμη και ενοχλητικού θορύβους κατά τη διαστολή/συστολή τους.

Ακολούθως η τοιχοποιία μεταφέρεται στο χώρο της οικοδομής και συναρμολογείται ενδιάμεσα των κάθετων μεταλλικών κολώνων. Στη συνέχεια διεκπαιρεώνονται από τα εξειδικευμένα συνεργεία μας όλες οι υπόλοιπες εργασίες μέχρι την πλήρη αποπεράτωση της κατοικίας.